Planujesz zwiedzić Edynburg w Szkocji, ale zastanawiasz się co warto tu spróbować do jedzenia? Z pewnością każdy znajdzie w tym mieście coś smacznego dla siebie. Od tradycyjnych szkockich potraw po kuchnię międzynarodową, Edynburg oferuje różnorodne opcje dań, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Co warto zjeść w Edynburg? W tym wpisie na blogu przyjrzymy się bliżej najbardziej popularnym daniom w Edynburgu, abyś wiedział co warto zjeść w Edynburgu
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Edinburgh fog
Ta dość osobliwa nazwa tego dania nawiązuje do Edynburga z czasów epoki wiktoriańskiej, który nazywany był wówczas Auld Reekie lub Old Smokie ze względu na dużą ilość smogu w powietrzu. Często deser ten porównywany jest do szkockiej wersji tradycyjnego Eton mess trifle. Edinburgh fog to deser przyrządzany z herbatników ratafia lub makaroników, śmietany, prażonych migdałów i dodatku whisky. Pierwotnie w składzie deseru zamiast herbatników znajdowały się resztki podpłomyków, ale większość współczesnych przepisów wykorzystuje dowolny rodzaj herbatników o smaku migdałowym. Co więcej, whisky można zastąpić likierem Drambuie.
Co warto zjeść w Edynburgu? Parlies
Parlies to małe kruche ciasteczka, które powstały w XVIII-wiecznym Edynburgu. Po raz pierwszy dostarczono je szlachcie oraz członkom szkockiego parlamentu ze sklepu w Waverley, którego właścicielką była niejaka pani Flockhart. Ciastka parlamentarne są mocno aromatyzowane mielonym imbirem, a ich kolor pochodzi od pikantnej czarnej melasy. Pierwotnie miały one kształt kwadratu i były podawane z whisky. Dziś przypominają bardziej inne typowe ciastka i są najczęściej podaje się je z herbatą.
Scone
Scone to swego rodzaju małe chlebki, które formowane są w różne kształty, takie jak kwadraty, romby i trójkąty, a następnie są pieczone w piekarniku. Chociaż w przeszłości podpłomyki pieczono na ruszcie i robiono z owsa, dziś są tradycyjnie robi się je z mąki pszennej, masła, mleka, cukru, jajek oraz dodatku sody. Mogą być one zarówno pikantne, jak i słodkie. Spożywa się je na śniadanie lub podaje do popołudniowej herbaty. Najpopularniejsza teoria na temat ich pochodzenia mówi, że powstały w Szkocji na początku XV wieku. Natomiast nazwa scones pochodzi od Kamienia Przeznaczenia, gdzie królowie Szkocji byli koronowani.
Cullen Skink
Tradycyjnie danie to przygotowuje się na całym wybrzeżu Szkocji. Ta gęsta i kremowa zupa rybna jest zazwyczaj oparta na wędzonym plamiaku gotowanym z mlekiem, porami, cebulą i ziemniakami. Niektóre przepisy wymagają użycia wędzonego plamiaka z Arbroath, choć w zasadzie każda wędzona biała ryba jest odpowiednia. Cullen skink pasuje do kieliszka wytrawnego białego wina, ale aby oddać się prawdziwej szkockiej uczcie, spróbuj połączyć to danie ze szkocką whisky.
Co warto zjeść w Edynburgu? Neeps and Tatties
Bashed neeps i chappit tatties – odpowiednio puree z brukwi i siekane ziemniaki – to proste danie warzywne, które jest prawdziwym szkockim klasykiem. Zarówno brukiew, jak i ziemniaki, gotuje się na parze i doprawia jedynie solą oraz białym pieprzem. Choć niektórzy dodają również szczyptę gałki muszkatołowej. Neeps i tatties są tradycyjnie podaje się w towarzystwie haggis. Stanowią istotną część uroczystej kolacji Burns Night. Odbywa się ona w dniu urodzin szkockiego wieszcza Roberta Burnsa – 25 stycznia.
Haggis
Haggis to specjał szkockiej kuchni, który jest swego rodzaju aromatycznym puddingiem o wysokiej wartości odżywczej. Przygotowywany jest on z owczych podrobów, jagnięcych serc, płuc i wątroby, wołowiny, cebuli, mąki owsianej i przypraw. Jest to narodowe danie Szkocji i doskonałe źródło błonnika, żelaza i węglowodanów. Według niektórych słowo haggis pochodzi od francuskiego słowa hacher, oznaczającego siekać lub maglować. Pierwotnie był to posiłek dla ubogich, składający się z wątroby i nerek nadziewanych jelitami, co zapewniało dobry sposób na nakarmienie wielu osób, dzięki czemu mięso się nie marnowało. Obecnie farsz do haggis zaszywa się i dusi w owczym żołądku.
Scottish shortbread
Scottish shortbread to ciasteczka wypiekane z mąki, cukru oraz dużej ilości masła, dzięki czemu mają kruchą konsystencję i rozpływają się w ustach. Tradycyjnie ciastka umieszcza się w okrągłych formach, nakłuwa widelcem i posypuje cukrem pudrem. Chociaż mogą być pieczone w prostokątnym kształcie, który jest następnie krojony w kruche paluszki. Pierwszy przepis na szkockie shortbread znaleziono w książce kucharskiej z 1735 roku i od tego czasu zyskują one coraz większą popularność w całym kraju. Ciasteczka t początkowo wyrabiano z resztek ciasta chlebowego, które suszono w piekarniku, aż do uzyskania twardości podobnej do sucharów.
Scotch broth
Szkocki bulion to niezwykle sycąca zupa przygotowywana z mięsa jagnięcego, kaszy jęczmiennej i warzyw, takich jak pory, cebula, marchew oraz groszek. Tradycyjnie zupę tą serwuje się w Nowy Rok i w mroźne zimowe dni. W przeszłości mięso wyjmowano z bulionu i spożywano oddzielnie, ale obecnie szkocki bulion jest przygotowywany jako danie jednogarnkowe. Uważa się, że zupa smakuje jeszcze lepiej, jeśli odgrzeje się ją następnego dnia, kiedy wszystkie smaki w pełni się rozwiną.
Co warto zjeść w Edynburgu? Deep-Fried Mars Bar
Smażony w głębokim tłuszczu baton Mars to słynny szkocki przysmak i mistrz żartobliwie nazywanej szkockiej diety, w której obowiązuje zasada, że cukier, tłuszcz i alkohol muszą stanowić co najmniej 30% dziennego spożycia kalorii. Ta dość nietypowa przekąska została wymyślona w 1992 roku przez pracowników baru rybnego Carron w Stonehaven, miejsca, w którym serwowane są popularne ryby z frytkami. Wówczas baton czekoladowy Mars smażony był w tym samym oleju, w którym przygotowywane były wcześniej ryby z frytkami. Obecnie deser ten jest szkocką tradycyjną przekąską, która jest popularna nawet w Kanadzie i Australii.
Stovies
Stoved tatties to szkockie jednogarnkowe danie z ziemniaków powoli duszonych z cebulą, marchewką i mięsem, takim jak baranina lub wołowina. Co ciekawe, tradycyjnie było ono przygotowywane w celu wykorzystania resztek z niedzielnego obiadu. Stovies występują w dwóch wersjach: barfit stovies są przygotowywane wyłącznie z ziemniaków i cebuli duszonych w pieczeni, podczas gdy tak zwane highheelers zawierają dużo mięsa.
Autor: Magda Łydka