Cork to miasto i hrabstwo w Irlandii, w którym króluje jedzenie. Miasto to tętni życiem dzięki wspaniałym restauracjom, pubom z piwem rzemieślniczym i jednemu z najlepszych targów żywności w Europie. Znajdziesz tu mnóstwo miejsc, w których można zaspokoić apetyt, od małych tawern po wielokrotnie nagradzane restauracje. W Cork działa również English Market, który jest jednym z najlepszych targów w kraju. Uwielbiają tu robić zakupy słynni szefowie kuchni, tacy jak na przykład: Rachel Allen oraz Rick Stein.Cork to nie tylko miejsce, w którym można zjeść niesamowite jedzenie – to miejsce, w którym powstaje pyszne jedzenie. Nie bez powodu Cork jest nazywane kulinarną stolicą Irlandii: asortyment tutejszych produktów jest niesamowity. Od doskonałych serów rzemieślniczych po idealnie przyrządzone ryby. Poniżej znajduje się lista smakołyków, które warto zjeść w Cork podczas wizyty w tym mieście.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Fish and Chips
Ryba z frytkami to bardzo popularne danie w Irlandii i Wielkiej Brytanii, którego koniecznie powinieneś spróbować podczas pobytu w Cork. Danie to zazwyczaj składa się ze smażonego w głębokim tłuszczu, panierowanego dorsza (lub morszczuka), podawanego z frytkami. Danie to osiągnęło szczyt popularności w latach 20. ubiegłego wieku. Obecnie rybę z frytkami można zamówić w większości pubów w Cork lub w restauracjach oferujących dania na wynos. Jest to doskonała przekąska, którą warto zjeść na świeżym powietrzu.
Durrus
Durrus to półmiękki ser irlandzki wytwarzany z mleka krowiego. Produkuje się go od 1979 roku w malutkiej miejscowości Coomkeen leżącej w dolinie, w zachodnim Cork. Tekstura tego sera jest miękka i giętka, a smaki zmieniają się od łagodnego, gdy jest młody (10 dni) do mocnego, bogatego i ziemistego, gdy jest dojrzały (5-8 tygodni). Ser Durrus doskonale smakuje z piwem, prosecco, szampanem lub czerwonymi winami.
Turkish eggs
Jajka po turecku to popularne danie brunchowe w Cork, które powstało w czasach Imperium Osmańskiego. Sułtanowie delektowali się tym daniem od XV wieku, ale jego popularność w Irlandii wzrosła dopiero w ciągu ostatnich kilku lat. Jajka po turecku powstają z jajek w koszulce podawanych na warstwie jogurtu, przyprawionego sosu i tostu. Jajka i jogurt są pikantne i bardzo aromatyczne, co bardzo dobrze komponuje się z chrupiącym tostem.
Saint Gall
Saint Gall to irlandzki ser w stylu szwajcarskim produkowany w Cork. Ser wytwarzana się z mleka krów fryzyjskich. Co ciekawe, swoją nazwę zawdzięcza on klasztorowi Saint Gallen, który znajduje się w pobliżu Appenzell. Ser posiada miękką, sprężystą i kremową konsystencję. Wyczuwalne są w nim aromaty lekko owocowe, orzechowe i delikatnie kwaśne.
Skirts and kidneys
Skirts and kidneys to gulasz składający się z okrawków z wnętrza kręgosłupa i żeber wieprzowych, nerek, ziemniaków oraz cebuli. Gulasz ten jest doprawiany białym pieprzem, solą oraz tymiankiem. Warto wiedzieć, że danie to jest specjalnością Cork – głównego dostawcy konserwowanej wołowiny i wieprzowiny dla brytyjskich sił zbrojnych. Dlatego też duże ilości podrobów były zawsze łatwo dostępne w regionie. Skirts and kidneys podawany jest z chrupiącym chlebem.
Co warto zjeść w Cork? Blarney Castle
Blarney Castle to irlandzki ser produkowany w mieście Blarney, niedaleko Cork (stąd jego nazwa). Ser wytwarza się z mleka krów karmionych trawą. Ma złotożółty kolor, a jego konsystencja jest półmiękka i kremowa. Z kolei jego smak jest delikatnie pikantny. Wiele specjalistów porównuje ser Blarney Castle go do młodej Goudy, dlatego zaleca się łączenie sera Blarney Castle ze świeżymi owocami i kieliszkiem wina, najlepiej Sauvignon Blanc.
Spiced Beef
W hrabstwie Cork przyprawiona wołowina jest zazwyczaj spożywana na Boże Narodzenie i Sylwestra. Jednak można ją dostać w wyspecjalizowanych sklepach w całej Irlandii przez cały rok. Wołowina ta jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, jednak potrzebuje w niektórych przypadkach leżeć w solance ponad miesiąc lub dwa. Comber wołowy musi być zasolony i marynowany w przyprawach. Po odpowiedniej długości peklowania mięso jest gotowane w wodzie lub piwie, a następnie opcjonalnie pieczone.
Coolea
Coolea to ser w stylu Gouda wytwarzany z mleka krowiego, który produkuje od 1979 roku rodzina Willems mieszkająca w hrabstwie Cork. Młody Coolea jest maślany i łagodny w smaku, jednak w miarę dojrzewania (do 18 miesięcy) nabiera słodkiego i karmelowego smaku oraz wykształcają się kryształy białka. Ser sprzedaje się w kilku opcjach: jako młody Coolea (3 miesiące), dojrzały Coolea (12 miesięcy) i bardzo dojrzały Coolea (18 miesięcy). Warto skosztować go z ziemniakami lub w kanapce.
Co warto zjeść w Cork? Black Pudding
Kaszanka to rodzaj kiełbasy z dodatkiem krwi, która jest popularna w Wielkiej Brytanii i Irlandii. W rzeczywistości jest to jedna z najstarszych form kiełbasy, a krew jest mieszana z kaszą owsianą i/lub kaszą jęczmienną, aby uzyskać konsystencję kiełbasy. Jeśli nie chcesz spróbować kaszanki samodzielnie, może być ona dodatkiem do pizzy. Kilka pizzerii w Cork oferuje to danie.
Irish Coffee
Chociaż technicznie nie można zjeść kawy po irlandzku, jest to jedna z najważniejszych rzeczy, których należy spróbować podczas pobytu w Cork. Napój ten jest tradycyjnie przygotowywany z gorącej kawy, irlandzkiej whiskey, zimnej śmietanki, a także gałki muszkatołowej. Irish Coffee stworzył po raz pierwszy, w pobliskim Limerick w 1943 roku szef kuchni Foynes Port – Joe Sheridan.
Autor: Magda Łydka