Co warto zjeść w Bradford?

Tagi , , , ,

Miasto Bradford często nazywane jest  „brytyjską stolicą curry” ponieważ znajdują się tu jedne z najpopularniejszych restauracji curry w kraju. Oprócz dań z curry istnieje wiele potraw, które warto spróbować w tym angielskim mieście. Aby uzyskać kulinarną inspirację, po prostu przewiń artykuł w dół i przeczytaj co warto zjeść w Bradford podczas zwiedzania tego miasta. 

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Savoury Pattie

Savoury pattie to tradycyjna brytyjska przekąska popularna w Bradford oraz w północnym Yorku. Przygotowuje się ją z tłuczonych ziemniaków doprawionych szałwią i cebulą, a następnie panieruje i smaży w głębokim oleju. Ten delikatnie pikantny ziemniaczany kotlecik często spożywa się jako niedrogi zamiennik ryby, który je się w połączeniu z frytkami. Istnieje kilka odmian pikantnych Savoury pattie, na przykład z dodatkiem peklowanej wołowiny lub sera, ale nie są one tak popularne jak te oryginalne. Chociaż kotleciki te mogą mieć różne kształty, zazwyczaj są okrągłe lub prostokątne.

Co warto zjeść w Bradford? Yorkshire pudding

Yorkshire pudding to popularna brytyjska przystawka, którą tradycyjnie podaje się podczas niedzielnych pieczeni. Przygotowywany jest z kremowego ciasta składającego się z mąki, jajek i mleka lub wody. Chociaż niektórzy mogą myśleć o nim jako o deserze, w Wielkiej Brytanii pudding był zazwyczaj daniem na bazie mięsa. Yorkshire pudding podaje się przed głównym posiłkiem jako przystawka lub jako dodatek do głównego dania. W przeszłości spożywano go z gęstym sosem. Co ciekawe, Yorkshire pudding był uważany za posiłek biedaków. Chrupiący na zewnątrz i kremowy w środku, jest przepysznym daniem, które można również odgrzać i cieszyć się nim następnego dnia.

British Burrito

Z pewnością zastanawiasz się po co jeść w Bradford tortillę, gdy ma się doskonały pudding Yorkshire? Innego zdania był szef kuchni w jednej z restauracji w Halifaksie, tworząc tę angielską wersję meksykańskiego burrito. Wrap składa się z puddingu Yorkshire, który jest zwinięty na płasko i wypełniony soczystymi kawałkami pieczonej wołowiny, w towarzystwie sałatki colesław, domowych frytek i dużej porcji sosu. Pomysł na danie brytyjskiego burrito pojawił się po tym, jak wielu klientów prosiło o kanapki w niedziele, zamiast tradycyjnych pieczeni.

Co warto zjeść w Bradford? Yorkshire Curd Tart

Yorkshire Curd Tart to tradycyjna tarta pochodząca z hrabstwa Yorkshire. Ta rustykalna tarta powstaje poprzez upieczenie kruchego ciasta, które jest wypełnione masą przygotowaną z twarogu, cukru, jajek, masła, suszonych owoców, takich jak porzeczki i przypraw, zwykle gałki muszkatołowej. Białka jaj są na wstępie ubijane na pianę, nastomiast masło jest mieszane z cukrem, twarogiem i żółtkami jaj. Następnie do mieszanki z twarogiem dodawane są suszone owoce, gałka muszkatołowa i ubite białka. Tak przygotowaną masę wylewa się na spód ciasta i piecze się do uzyskania złotego koloru.

Parkin

Parkin to ciasto z płatków owsianych pochodzące z północnej Anglii, choć najczęściej kojarzone jest z hrabstwem Yorkshire. Przygotowuje się je z mąki, płatków owsianych, czarnej melasy i dodatku smalcu lub masła. Wielu kucharzy lubi doprawiać ciasto także sporą dawką imbiru, aby podnieść walory smakowe. Parkin charakteryzuje się twardą konsystencją po upieczeniu, ale jeśli zostanie pozostawiony w szczelnym pojemniku, stanie się miękki i deilkatnie wilgotny. Parkin zawsze przygotowuje się na brytyjskie święto ludowe „Bonfire Night” („Noc Guya Fawkesa”), które hucznie obchodzi się 5 listopada. Ciasto to jest także chętnie jadane przez Anglików zimą. 

Co warto zjeść w Bradford? York Ham

York Ham to tradycyjna szynka peklowana na sucho pochodząca z hrabstwa Yorkshire. Wytwarza się z mięsnych świń brytyjskiej rasy Large White. Proces peklowania na sucho trwa około trzech tygodni, co skutkuje bardziej suchym i słonym smakiem niż w przypadku innych angielskich szynek. Szynkę początkowo naciera się solą i brązowym cukrem, wędzi na drewnie dębowym, a następnie szynka dojrzewa od dwóch do czterech miesięcy. Po takiej obróbce mięso gotuje się, cienko kroi i podaje schłodzone jako wędlina. Może być także glazurowane i pieczone. W Bradford i w hrabstwie Yorkshire często York Ham podaje się z chlebem posmarowanym masłem jako przekąska do herbaty lub z jajkami na śniadanie.

Fat racals

Fat racals to tradycyjne ciastka pochodzące z hrabstwa Yorkshire, które przygotowuje się z mieszanki kruchego ciasta, suszonych owoców, masła i cukru. Te słodkie ciasteczka są dodatkowo aromatyzowane gałką muszkatołową, cynamonem i skórką z cytryny. Co ciekawe, wypiekane są one w hrabstwie Yorkshire od początku XIX wieku. W wielu kawiarniach i restauracjach Fat racals podaje się na ciepło, prosto z piekarnika, z dodatkiem gęstej śmietany.

Abbot’s Gold

Abbot’s Gold to tradycyjny angielski ser w stylu Cheddar, który produkowany jest w hrabstwie Yorkshire. Ser wytwarza się z pasteryzowanego mleka krowiego i słodkiej karmelizowanej cebuli. Pod naturalną skórką znajduje się kremowe wnętrze sera. Aromat Abbot’s Gold jest intensywny i ma posmak cebulowy i lekko pikantny. Warto spróbować go z kieliszkiem rieslinga lub jasnego piwa.

Autor: Magda Łydka

Poprzedni

Jaka jest pogoda w Limerick jesienią?

Czy w Limerick jest drogo?

Następny

Dodaj komentarz