Liverpool to jedno z największych miast na Wyspach Brytyjskich, które tętni życiem o każdej porze dnia i nocy. To właśnie to miasto jest kolebką słynnych klubów piłkarskich, Beatelsów, a także szeregu innych zabytków, które przyciągają turystów i sprawiają, że mogą oni liczyć na prawdziwie niezapomnianą przygodę. Jeśli Ty również wybierasz się w podróż do Liverpoolu, to z całą pewnością będziesz liczył na nieco bliższe spotkanie z angielską kuchnią. Jest ona dobrze znana w Europie, a niektóre z jej dań na stałe wpisały się w menu poszczególnych restauracji nawet i w Polsce. Co warto zjeść w Liverpoolu?
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Sunday Roast
Sunday Roast to chyba jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni angielskiej, które koniecznie powinieneś spróbować, podczas swojej podróży do Liverpoolu. Jest ono sycące i wyjątkowo pożywne, a jego głęboki smak z całą pewnością Cię zachwyci. Jest to danie obiadowe, które w porze lunchu zaserwuje Ci każdy bar w Liverpoolu. Składa się ono z solidnej porcji mięsa pieczonego – najczęściej wołowiny lub wieprzowiny. Opcjonalnie w niektórych barach dostępna jest także jagnięcina i baranina. Mięso pieczone jest z dodatkiem sezonowych warzyw jak np. marchewka, pietruszka czy seler. Całe danie podaje się w towarzystwie ziemniaczków oraz ciemnego sosu pieczeniowego. Opcjonalnie jako dodatek może Ci zostać zaserwowany Yorkshire Pudding lub sos miętowy. Do dania możesz dobrać lampkę czerwonego, wytrawnego wina lub ciemnego piwa pszenicznego.
Co warto zjeść w Liverpoolu? Pork Pie
Kolejnym daniem, którego koniecznie powinieneś spróbować podczas pobytu w Liverpoolu jest Pork Pie. Jest to tradycyjny wypiek na wyspach brytyjskich, który może Cię wyjątkowo pozytywnie zaskoczyć swoim smakiem oraz aromatem. Pork Pie składa się z grubo posiekanego mięsa wieprzowego, które wcześniej zostało zapeklowane. Podaje się je w formie wieprzowej galaretki, która dodatkowo zapiekana jest w chrupiącym cieście. Po upieczeniu, Pork Pie przypomina zgrabną babeczkę, która powinna być spożywana na zimno. W Liverpoolu Pork Pie jest traktowane jako przekąska, a nie danie obiadowe. Jednocześnie jest ono wyjątkowo sycące, a także podawane z piwem, więc spokojnie zaspokoi Twój apetyt.
Toad in the hole
Toad in the hole to kolejne, wyjątkowo popularne danie kuchni angielskiej. To nic innego jak kiełbaski, które zapiekane są w cieście. Danie to serwuje się praktycznie w każdym barze w Liverpoolu, więc nie będziesz miał najmniejszych problemów z jego znalezieniem. Wykorzystuje się tu ciasto kruche, francuskie, które formowane jest na kształt łódki. W jej wnętrzu ułożone są smakowite kiełbaski, a całość polana jest dodatkowo specjalnym sosem. Danie to jest bardzo popularną kolacją w różnorodnych barach w Liverpoolu. Najczęściej zamawiane jest ono w momencie, kiedy grupka znajomych zbiera się w pubie na oglądanie meczu i spędzanie czasu wspólnie. Jeśli więc będziesz w mieście, to nie możesz przegapić okazji do tego, by faktycznie Toad in the hole spróbować. Z pewnością nie będziesz tego żałować.
Co warto zjeść w Liverpoolu? Faggot
Faggot to z pewnością jedna z bardziej kontrowersyjnych potraw kuchni angielskiej. Jeśli jednak masz ochotę na nieco bardziej oryginalne i nietuzinkowe dania, to koniecznie musisz je spróbować. Faggot to nic innego jak potrawa, która przygotowywana jest z podrobów wieprzowych. Możesz w nim znaleźć np. wątróbki, śledziony, płuca lub nerki. Jednocześnie po obrobieniu, faggot zwijany jest na kształt tradycyjnej kiełbaski, co może ułatwić Ci jedzenie, jeśli jesteś wyjątkowo wrażliwy. Faggot jest daniem serwowanym w każdej restauracji. Najczęściej podroby smaży się na słoninie z dodatkiem bułki tartej i szeregu, aromatycznych przypraw. W Liverpoolu danie to może być serwowane jako smakowita przystawka lub przekąska, rzadziej jako całkowity, pełny obiad. Jednocześnie, z uwagi na jego konsystencję, faggot bardzo często serwuje się w towarzystwie groszku – tłuczonego, ale także z tłuczonymi ziemniakami. Całość polewa się sosem ciemnym, pieczeniowym z dodatkiem podprażanej cebulki.
Yorkshire pudding
Yorkshire pudding to potrawa, której pochodzenia próżno szukać, aczkolwiek wpisała się ona już na stałe do angielskiej kuchni. W Liverpoolu dostaniesz ten pudding bez najmniejszego problemu w każdym barze. Jest to potrawa pieczona, do której przygotowania wystarczy jedynie kilka składników. Ciasto przygotowuje się podobnie jak ciasto naleśnikowe, które jednak powinno mieć nieco gęstszą konsystencję. Następnie z ciasta formuje się niewielkie miseczki o nierównych brzegach i wkłada się je do piekarnika. Zwykle mają one około 10 centymetrów wysokości. Serwuje się je na gorąco, czyli tuż po upieczeniu. Najczęściej Yorkshire pudding podawane się jako dodatek do różnorodnych dań pieczeniowych i nie tylko. Towarzyszy on także daniom przygotowywanym specjalnie na okres świąt Bożego Narodzenia. Jednocześnie w barach i restauracjach w Liverpoolu możesz zamówić Yorkshire pudding jako przystawkę lub dodatek także do innych, różnorodnych potraw.
Autor: Daria Gajewska