Co warto zjeść w Limerick?

Tagi , , ,

Planujesz zwiedzić Limerick w Irlandii, ale zastanawiasz się co warto tu zjeść? Z pewnością każdy miłośnik dobrego jedzenia znajdzie w tym mieście coś smacznego dla siebie. Od tradycyjnych irlandzkich potraw po kuchnię międzynarodową, Limerick oferuje wiele dań i potraw, które zadowolą również najbardziej wymagające podniebienia. Co warto zjeść w Limerick? W tym artykule opisujemy najbardziej popularne dania serwowane w Limerick i w okolicy.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Limerick Ham

Szynka z Limerick to specjalny sposób przygotowania udźca wieprzowego. Tradycyjnie szynkę wędzi się na gałęziach jałowca, a następnie pozostawia w zimnej wodzie na noc, zanim podda się ją obróbce termicznej. Najczęściej szynkę gotuje się w cydrze, a następnie piecze na ogniu, aby stała się delikatnie chrupiąca na zewnątrz. Po odpowiednim przygotowaniu szynkę często podaje się z różnymi sosami, takimi jak sos chrzanowo-musztardowy lub sos cydrowy.

Co warto zjeść w Limerick? Cahill’s Whiskey Cheese

Cahill’s Whiskey Cheese to irlandzki ser produkowany w hrabstwie Limerick w Irlandii. Ser wytwarza się z mleka krowiego pochodzącego z lokalnych gospodarstw. Co ciekawe, do twarogu dodawana jest irlandzka whiskey Kilbeggan, nadająca serowi złoty odcień. Ma on woskową skórkę, jędrną i kremową konsystencję. Jego smak jest bogaty, lekko słodki, pikantny i orzechowy, z wyraźnym smakiem whiskey. Kręgi sera dojrzewają przez co najmniej 9 miesięcy zanim trafią do sprzedaży. Ser ten pierwotnie produkowano na święta i specjalne wydarzenia. Takie jak śluby czy Boże Narodzenie, ale obecnie można go kupić przez cały rok. Zaleca się stosowanie go w kanapkach lub fondue, ponieważ ma doskonałe właściwości topiące. Można go łączyć z irlandzką whiskey.

Walnut Cheddar

Walnut Cheddar to kolejny irlandzki ser, który produkowany jest w Effin. Ser wytwarza się z pasteryzowanego mleka krowiego przy użyciu tradycyjnych metod. Wewnątrz wyczuwane są aromaty orzechowe z lekkim pikantnym posmakiem w ustach. Orzechowy smak, który jest dobrze zrównoważony kremową konsystencją gładkiego cheddara! Walnut Cheddar jest idealny na deskę serów lub jako przekąska do wina.

Co warto zjeść w Limerick? Irlandzki gulasz (Stobhach Gaelach)

Jest to tradycyjny gulasz, który po raz pierwszy pojawił się na irlandzkich stołach na początku XIX wieku. Jego przepis opracowano z konieczności przygotowania posiłku z dostępnych, resztkowych składników. Pierwotnie gulasz był przygotowywany tylko z baraniny, cebuli, ziemniaków i czasami jęczmienia. Mięso jagnięce i inne warzywa korzeniowe, takie jak marchew, rzepa czy pasternak, dodano do przepisu później. W przeszłości używano również mięsa koziego. Ale oprócz wcześniej wspomnianej baraniny i jagnięciny, obecnie w gulaszu pojawia się także wołowina. Gulasz gotuje się powoli przez kilka godzin, aby mięso stało się miękkie. Warto wiedzieć, że do gulaszu obecnie dodaje się piwo Guinness Stout, ponieważ intensyfikuje smaki i nadaje bulionowi bogaty, brązowy kolor. Tradycyjnie gulasz spożywa się podczas Dnia Świętego Patryka i Święta Samhain. Jednak można go również znaleźć w menu większości irlandzkich restauracji przez cały rok.

White Pudding (Oatmeal Pudding)

White Pudding to tradycyjne irlandzkie danie bardzo podobne do naszej kaszanki, ale nie zawiera krwi. Nowoczesne receptury składają się z łoju lub tłuszczu, płatków owsianych lub jęczmiennych, bułki tartej. A w niektórych przypadkach wieprzowiny i wątroby wieprzowej, nadzianych w naturalną lub celulozową osłonkę. Przepisy z poprzednich stuleci zawierały szerszy zakres składników. Kiełbasa jest często krojona w plasterki i smażona lub grillowana. White Pudding jest ważnym elementem tradycyjnego irlandzkiego śniadania.

Co warto zjeść w Limerick? Beef and Guinness pie

Natomiast Beef and Guinness pie to zasadniczo gulasz wołowy przygotowywany z dodatkiem Guinnessa, który następnie umieszczony jest w cieście. Nadzienie zazwyczaj składa się z wołowiny, musztardy, oleju, cebuli, selera, marchwi, Guinnessa, bulionu wołowego, galaretki z czerwonej porzeczki, liści laurowych, pietruszki oraz tymianku. Danie to przygotowuje się powoli i jest idealne na długie jesienne i zimowe wieczory w Irlandii. 

Soda bread

Chociaż chleb sodowy jest znany od wieków i został po raz pierwszy wynaleziony przez rdzennych Amerykanów. To dopiero w XIX wieku ten rodzaj chleba stał się popularny w Irlandii. W wyniku głodu, a także warunków pogodowych i geograficznych Irlandii, które pozwalały jedynie na produkcję miękkiej pszenicy o niskiej zawartości białka, Irlandczycy zaczęli wypiekać chleb sodowy jako główne źródło pożywienia. Istnieje tylko kilka składników potrzebnych do przygotowania chleba: mąka, sól, soda oczyszczona i maślanka. Natomiast niektóre przepisy mogą również zawierać oliwę i jajka. Chleb ten nie wymaga prawie żadnego wyrabiania. A ciasto ma kształt okrągłego placka lub jest spłaszczane i krojone na cztery części, zwane farls.

Colcannon (Cál Ceannann)

Colcannon to tradycyjne irlandzkie danie przygotowywane z purée z ziemniaków z dodatkiem jarmużu lub kapusty, mleka i masła lub śmietany. Sól i pieprz są jedynymi przyprawami. Colcannon często zawiera dodatkowe składniki, takie jak szczypiorek, cebula, szalotka i pory, ale wielu lubi też dodawać boczek dla smaku i tekstury. Danie to jest tradycyjnie przygotowywane na Halloween i jest wykorzystywane w wielu irlandzkich tradycjach wróżbiarskich. Jeśli chodzi o pochodzenie, nazwa pochodzi od gaelickiego słowa cál ceannann, oznaczającego kapustę białogłową. Zazwyczaj danie podawane jest jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa.

Autor: Magda Łydka

Poprzedni

Co kupić w Glasgow i jakie pamiątki przywieźć?

Old Trafford – Zwiedzanie stadionu Manchester United

Następny

Dodaj komentarz